راهنمای جامع طراحی حرفه ای لوگو

آموزش طراحی لوگو با فتوشاپ؟!

از سری مقالات آموزش طراحی لوگو به صورت تخصصی

اگر به دنبال آموزش طراحی لوگو حرفه ای در فتوشاپ هستید، قبل از دیدن هرگونه آموزشی در زمینه طراحی لوگو این مقاله را مطالعه کنید.

بلد بودن فوتوشاپ، برای یک طراح لوگو یک ویژگی مهم محسوب نمی‌شود. حضور کامپیوتر در زندگی روزانه موجب شده است میلیون‌ها نفر به نرم افزاری دسترسی داشته باشند که در گذشته فقط در اختیار افراد متخصص و آموزش دیده بود.

ویرایش فیلم، تولید موسیقی، پردازش کلمات و البته برنامه‌های طراحی گرافیکی فراگیر هستند. فوتوشاپ یکی از رایج‌ترین برنامه‌‌هاست و همه‌ی افراد، از زنان خانه دار و انجمن‌ها گرفته تا دانش آموزان، آژانس‌های تبلیغاتی و هالیوود از آن استفاده می‌کنند.

این برنامه، استانداردترین نرم افزار ویرایش عکس بوده و مملوء از افکت‌هایی است که می‌توان با کمی تمرین به آسانی از آن‌ها استفاده کرد. در واقع، استفاده از این برنامه آنقدر آسان است که تازه کاران می‌توانند با چند کلیک، سایه‌ی برجسته، سطوح اریب، افکت‌های تصویر سازی، نورهای درخشان و غیره را خلق کنند.

ابزار تایپوگرافی، کاربر را قادر می‌سازد تا به سرعت یک نوشته را به تصویر بیفزاید (کاری که در گذشته دور مستلزم زمان بسیار و همکاری گروهی از متخصصان بود).

تیم تولید تصویر، طراحان نوشته و طراحان قالب‌ها، ساعت‌ها یا حتی روزها را صرف ترکیب نوشته و تصاویر برای لوازم کاغذی و کمپین‌های تبلیغاتی می‌کنند.

در مقابل، فوتوشاپ تقریباً مشابه یک دپارتمان هنری کامل در گذشته است که امروزه یک نفر از آن استفاده می‌کند. اگر یک طراح متخصص و حرفه‌ای از فوتوشاپ استفاده کند، می‌تواند افکت‌هایی حیرت انگیز و بی‌نظیر خلق کند که قادرند هر فردی را که در زمینه‌ی عکاسی تخصص ندارد، فریب دهند.

امروزه، افرادی با مهارت متوسط، یک تصویر را در گوگل جست و جو و دانلود کرده، آن را در برنامه‌ی فوتوشاپ باز می‌کنند، چند متن و افکت به آن افزوده و تمام! فردی با مهارت متوسط می‌تواند در چند دقیقه تراکت گروه موسیقی، اعلانات کلیسا، آگهی حیوانات گم شده و هر چیزی را که در گذشته نیازمند مدرک دانشگاهی بود، تهیه کند. افزایش روز افزون تصاویر ویرایش شده در اینترنت (چه خوب و چه بد)، نتیجه‌ی مستقیم استفاده از فوتوشاپ است.

حتی اگر اصلاً از کامپیوتر استفاده نمی‌کنید، احتمالاً خواهر زاده، برادر زاده یا دوستی دارید که با فوتوشاپ آشنایی داشته و به شما در تهیه‌ی آگهی‌هایتان کمک می‌کند.

اکنون ممکن است به فکر فرو روید که تمامی این موارد گفته شده چه ارتباطی با طراحی لوگو دارند. باید بگویم که هیچ ارتباطی ندارند.

طراحان حرفه‌ای گرافیک هیچ گاه از فوتوشاپ برای طراحی لوگو استفاده نمی‌کنند. البته ممکن است از این برنامه در مرحله‌ی خلق مفهوم خام اولیه استفاده شود، اما خلق لوگو برای استفاده‌ی حرفه‌ای مستلزم آشنایی با نرم افزاری است که افراد عادی با آن آشنایی ندارند و تمایلی هم به یادگیری آن ندارند.

یک قانون سر انگشتی در گرافیک که تمامی طراحان آن را می‌دانند: ممکن است چیزی که روی مانیتور خوب به نظر می‌رسد، روی کاغذ به همان خوبی نباشد.

مهم‌تر از همه اینکه لوگو، مجموعه‌ای از افکت‌های ابتدایی که به یک فونت زیبا اضافه می‌شوند، نیست.

لوگو ترکیب چند آیکون دانلودی از اینترنت و ترکیب آنها با هم نیست.

بلکه لوگو یک نگاره‌ی قابل تغییر و مبتنی بر بردار است که به فرمت فایل پُست اسکریپت تبدیل می‌شود که مشکلاتی از قبیل تبدیل به بیت مَپ، تعادل نامناسب رنگ‌ها و مشکلات دیگر تولید که در فایل‌هایی با فرمت jpg.، gif.، tif. و غیره رخ می‌دهند، روی آن تاثیر ندارند.

احتمالاً اکثر افرادی که طراح حرفه ای لوگو نیستند و این مقاله را می‌خوانند معانی این‌ها را نمی‌دانند و این موضوع هیچ اشکالی ندارد. به همین دلیل، فرد به دانشگاه یا موسسه آموزشی می‌رود و زمان صرف توسعه و ارتقای مهارت‌هایش می‌کند و به یک دکتر، وکیل، مهندس یا طراح گرافیک تبدیل می‌شود.

اگر صاحب کسب کار هستید و این مقاله را می خوانید:

“اگر لوگویتان غیر حرفه‌ای به نظر برسد، کسب و کارتان نیز همین گونه به نظر خواهد رسید.
اگر به دنبال نتایج حرفه‌ای و تخصصی هستید، به یک متخصص مراجعه کنید؛ اما این موضوع بدین معنی نیست که باید پول زیادی خرج کنید. مجموعه های طراح لوگو، خدمات و تجربه‌‌ی مورد نیاز را با قیمتی معقول ارائه می‌کند.لوگوی شما، هویت، درود و دعوت شماست که مخاطبان را فرا می‌خواند تا خدمات یا محصولتان را امتحان کنند. لوگو، دعوتی تصویری برای مشتریان بالقوه است که باید به طور حرفه‌ای طراحی شود تا تصویری ماندگار در ذهن افراد حک کرده و در عین حال، کاملاً هدفمند باشد.”

من بارها و بارها طراحان تازه‌کار یا حتی در موارد خیلی کم طراحان حرفه‌ای را دیده‌ام که لوگویشان را با استفاده از فوتوشاپ طراحی می‌کنند و این کار باید متوقف شود.

من به طراحان تازه کاری که بدون آموزش تخصصی دیدن این کار را امتحان می‌کنند، احترام می‌گذارم؛ اما آموزش و تحصیلات نیز در طراحی لوگو اهمیت ویژه دارد.

در حقیقت، طراحی چیزی بیش از خلق تصاویر زیباست و اگر برخی از اصول ابتدایی “علم” طراحی را بدانید، بهتر می‌توانید در دنیای طراحی حرفه‌ای فعالیت کنید.

اکنون من می‌خواهم توضیح دهم که چرا نباید لوگوها را با استفاده از فوتوشاپ طراحی کرد و باید آن‌ها را با برنامه‌های مبتنی بر بردار (مانند Illustrator) خلق کرد و این موضوع به چه معناست. سعی می‌کنم این موارد را به شکل ساده و جالب توضیح دهم.

فوتوشاپ یک برنامه‌ی مبتنی بر گرافیک صفحه‌ای است، اما ایلوستریتور، برنامه‌ای مبتنی بر بردار است.

گرافیک‌های صفحه‌ای از پیکسل تشکیل می‌شوند. پیکسل همان نقطه‌های بسیار کوچکی هستند که هنگام بزرگنمایی تصاویر می‌بینید. هم‌چنین اگر تصویر، کیفیت پایینی داشته یا مقیاس آن را بیش از اندازه افزایش دهید، پیکسل‌ها نمایان می‌شوند. انواع فایل‌های گرافیک صفحه‌ای شامل JPG و PNG هستند.

در مقابل، برنامه‌های برداری از اشکال و خطوطی تشکیل می‌شوند که می‌توان آن‌ها را تا بینهایت افزایش داد. یک مثال ساده از گرافیک برداری، استفاده از یک فونت در برنامه‌ای مانند وُرد یا ایلوستریتور است. اگر اندازه‌ی نوشته را تا ۱۰۰۰ افزایش دهید، نوشته بزرگ می‌شود اما کیفیت آن کاهش نمی‌یابد. فایل‌های رایج آن عبارتند از EPS و PDF.

در شکل زیر، دو لوگوی وکتور و گرافیکی تا ده برابر بزرگ شده‌اند. به تفاوتشان دقت کنید.

فایل‌های وکتور را می‌توان به فایل‌‌های صفحه‌ی گرافیکی (رَستِر) تبدیل کرد. برای مثال، اگر یک تصویر گرافیکی در ایلوستریتور را در برنامه‌ی فوتوشاپ باز کنیم، به طور خودکار به تصویر رَستر و مبتنی بر پیکسل تبدیل خواهد شد و یا اگر فایل ایلوستریتور را به صورت JPG یا PNG ذخیره کنیم، به تصویر گرافیکی تبدیل خواهد شد.

رَستر را نمی‌توان به آسانی به تصاویر برداری تبدیل کرد و تبدیل چیزی مانند عکس به بردار غیرممکن است.

پس چرا این موضوع اهمیت دارد؟

این موضوع به سه دلیل اهمیت دارد:

۱. مقیاس پذیری

همانطور که پیشتر گفتم، بردارها را می‌توان تا بی‌نهایت  ادامه داد. بی‌نهایت! این جمله بدین معنی است که این تصویر در هر اندازه‌ای، واضح بوده، هیچ پیکسلی مشاهده نشده و تصویر تار یا بی‌کیفیت نخواهد شد. به دلیل اینکه از لوگو در رسانه‌های مختلفی استفاده می‌شود، باید بتوان آن را در هر اندازه‌ی ممکنی به کار گرفت. برای مثال، تصاویر برداری (وکتور) برای پرینت گرفتن مناسب هستند، زیرا همیشه کیفیت و وضوح تصویر آن‌ها بالاست. شرکت‌های تبلیغاتی نیز هنگام خلق نشان‌های سفارشی فقط فایل‌های وکتور را می‌پذیرند.

۲. تطبیق پذیری

به دلیل اینکه می‌توان فایل‌های وکتور را به آسانی با فرمت‌های مختلف ذخیره نمود، لوگوی برداری تطبیق پذیری بیشتری دارد. از فایل وِکتور می‌توان هر نوع لوگویی را ایجاد کرد، اما خلاف آن صادق نبوده و نمی‌توان تمامی انواع فایل‌ها را از لوگوی گرافیکی (فوتوشاپ) به دست آورد.

۳. حرفه‌ای بودن

اگر لوگو را برای خودتان تهیه می‌کنید، حرفه‌ای بودن آن اهمیت زیادی ندارد. گرچه اگر لوگویتان را با برنامه‌ی ایلوستریتور و با رعایت اصول حرفه ای طراحی لوگو تهیه کنید، حرفه‌ای به نظر خواهد رسید

برای کسب اطلاعات بیشتر ” کتاب آموزش جامع روند طراحی لوگو ” را رایگان دانلود کنید و بخوانید.

روی سخن من در این‌جا با افرادی است که با طراحی لوگو می خواهند کسب درآمد خوبی داشته باشند.

اگر برای شخص دیگری لوگو تهیه می‌کنید و مهم ‌تر از همه در قبال آن پول دریافت می‌کنید، خلق لوگو با فوتوشاپ قابل قبول نیست.

هیچ گاه لوگوی طراحی شده برای مشتری را در قالب فوتوشاپ تهیه نکنید و فراموش نکنید که باید نسخه‌های وکتور آن را نیز تحویل دهید.

برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله ” چگونه باید طراحی لوگو خود را حرفه ای به مشتری ارائه دهیم ” را بخوانید.

دادن فایل پیکسلی به مشتری مشابه این است که شما محصولی معیوب و ناقص یه او می فروشید. انجام این کار برخی اوقات نتیجه بخش بوده و گاهی اوقات نتیجه‌ای ندارد و احتمالاً مجبور خواهید بود که در آینده آنرا اصلاح کنیدو اگر نتوانید با مشتری جنگ و دعوا داشته باشین؛ زیرا این لوگو خواسته‌ی فرد را برآورده نمی‌سازد.

اما مشکل این است که در بعضی موارد مشتریان در مورد این موضوع اطلاعی نداشته و معمولاً در ابتدا با مشکلی مواجه نخواهید شد. وظیفه‌ی این افراد این نیست که این تفاوت را بدانند و به همین دلیل، شما را که یک متخصص هستید، انتخاب کرده‌اند.

مسئولیت شما به عنوان یک متخصص که با فروش لوگو پول به دست می‌آورید، این است که بهترین و کامل‌ترین محصول را با بالاترین کیفیت به مشتریان ارائه کنید.

اکنون که با لوگوهای مبتنی بر بردار آشنا شده‌اید، دیگر مرتکب اشتباه طراحی لوگو با فتوشاپ نخواهید شد!

برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله ” بررسی آناتومی طراحی لوگو ” را بخوانید.

مرجع: ترجمه و تالیف: محتوای اختصاصی سایت دیزیار
حامد میرزااقایی ( کارشناس برند سازی و بازاریابی )

۰ پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای افزودن متن مورد نظرتان اینجا کلیک کنید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۷۹ رای